Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

WALENTYNKOWE MENU!

Bazylia, truskawki, migdały, pestki dyni, ananas, awokado, papryczki chili, czekolada, banany, lubczyk… Przez żołądek do serca! Przygotowaliśmy specjalne menu na kolację z ukochaną osobą, pełną afrodyzjaków! 

Kolacja we dwoje? Brzmi romantycznie! Ale czemu by nie przyrządzić jej własnoręcznie tak, by zrobić jeszcze większe wrażenie? Podpowiadamy jak, naprawdę, łatwo i szybko przygotować syty a przy tym zbilansowany (i pełny kulinarnych afrodyzjaków) posiłek. Uwaga! Sprawdzi się nie tylko 14 lutego!  

1. PRZYSTAWKA NA OSTRO!
Czego potrzebujemy?
  • 6-10 średniej wielkości obranych marchewek lub opakowania Marwitek,
  • soli i pieprzu kolorowego (do smaku),
  • 50 g masła (najlepiej klarowanego),
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • pół świeżej papryczki chili,
  • migdałów w płatkach.

Co robimy?

Kroimy papryczkę na bardzo drobne kawałki, uprzednio pozbywając się nasion (to one są najostrzejsze).Gotujemy marchewki we wrzącej, osolonej wodzie przez około 8 minut lub aż będą miękkie. Cedzimy i odsączamy. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy warzywa i doprawiamy je solą oraz pieprzem.

Wlewamy miód i mieszamy. Smażymy aż marchewki się zeszklą, przed podaniem (najlepiej na białej zastawie, by podkreślić kolor!), obsypujemy płatkami migdałów i chili. Możemy podawać w towarzystwie świeżego soku marchewkowego.
Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Marwit (@marwitpl)Sty 11, 2019 o 2:21 PST

 
2. ZUPA NA GŁÓD! 
Czego potrzebujemy?
  • Zupy Krem Marwit z pomidorów z bazylią,
  • opakowania kaszy kuskus,
  • ząbku czosnku (o dziwo to też afrodyzjak!),
  • sól i pieprz czarny do smaku,
  • pestek dyni,
  • połówki awokado,
  • świeżej bazylii i lubczyku do dekoracji.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Marwit (@marwitpl)Gru 10, 2018 o 12:30 PST

 

Co robimy?

Prażymy pestki dyni na suchej patelni, pod koniec często je mieszając. Zalewamy kuskus wrzątkiem, dodajemy soli i pieprzu, mieszamy i przykrywamy aż kasza wchłonie wodę. Kroimy bazylię i lubczyk na drobne paseczki. Awokado obieramy, połowę kroimy w drobną kostkę. Zupę przelewamy do garnka, powoli gotujemy, doprawiając solą i pieprzem oraz wyciśniętym w prasie ząbkiem czosnku.

Na talerz wlewamy gorącą Zupę Krem Marwit, łyżką wkładamy kuskus na środku talerza, dodajemy awokado, posypujemy ziarnami i świeżymi ziołami. Dodatkowo możemy całość posypać słodką papryką, by jeszcze bardziej podkreślić kolor, a i przełamać wytrawny smak dania.
 
3. EGZOTYCZNY FINAŁ NA SŁODKO! 
Czego potrzebujemy? 

Owoce kroimy i dodajemy do owsianki zalanej świeżymi sokami. Chłodzimy przez minimum 2 godziny aż do ścięcia się masy. Przed podaniem posypujemy pokrojoną na drobne paski bazylią i cynamonem, możemy też dodać chili lub pieprz kolorowy dla przełamania słodyczy.
 
Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Marwit (@marwitpl)Wrz 26, 2018 o 2:07 PDT

 

Życzymy powodzenia w kuchni i apetycznych wrażeń! 

Spodobał Ci się nasz pomysł?

Daj nam znać na naszym profilu

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit