Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

O RANY, PYSZNE KASZTANY!


Jadalne kasztany (te z polskich drzew się nie nadają, a wręcz są trujące) mają ciemnobrązowy kolor i lekko mączny, słodkawy smak. Od początków jesieni można je spotkać w punktach popularnych sieci jako sezonowy przysmak. Kupując je, warto zwrócić uwagę na ich jakość. Skórki powinny być ładnego, pełnego koloru, bez widocznych oznak popękań czy gnicia.

Warto skorzystać z obfitości jesiennych plonów i przygotować jedną z pysznych propozycji, jakie – zainspirowani tą porą roku – dla Was przygotowaliśmy. Różne stopnie trudności i czas przygotowania – sprawdźcie, które odpowiadają Wam najbardziej.

1. Po prostu PYSZNIE PIECZONE!

Kasztany należy dokładnie umyć i osuszyć. Małym nożykiem można ponacinać skórkę tam, gdzie te przysmaki mają wypukły bok, wtedy po uprażeniu będzie nam je łatwiej obierać. Prażymy je partiami (pod przykryciem) na suchej patelni tak, by jednorazowo nie było ich za dużo. Potrwa to nieco ponad 10 minut, ale co kilka warto patelnią zamieszać. Przed podaniem możemy je polać miodem i chwilę potrzymać na maleńkim ogniu. Będą klejące, ale zyskają na słodkości ;)


2. NA ZIELONO!

Potrzebujemy:

  • 130 g świeżej rukoli
  • 120 g kasztanów jadalnych
  • 100 g ulubionego sera pleśniowego
  • 1 lub dwa 2 ząbki czosnku (tyle, ile lubimy)
  • 100 ml oliwy
  • sól i pieprz (tyle, ile lubimy)
  • ulubionego makaronu 

Do dzieła!


Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kasztany prażymy zgodnie z powyższym przepisem (ale nie dodajemy na koniec miodu). Do blendera lub rozdrabniacza dodajemy ostudzone kasztany, rukolę, pleśniowy ser, czosnek i oliwę. Dokładnie miksujemy do powstania masy – doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Po zagotowaniu makaronu dodajemy do niego zieloną masę i zajadamy ze smakiem : )

3. ALE CIACHO!

Potrzebujemy:

  • składników na sprawdzone ciasto do tarty
  • kasztanów w puszce 240g (poza sezonem) lub świeżych ze sklepu
  • 2 łyżek miodu
  • 100g cukru pudru
  • 250g serka mascarpone
  • 2 żółtka

Przygotowujemy ciasto na tartę według sprawdzonego przepisu, formujemy w kulkę i na 60 minut odstawiamy do lodówki. W tym czasie kasztany myjemy i wkładamy do garnka z wodą i miodem, gotujemy do miękkości i studzimy, i miksujemy. Jeśli mamy kasztany z puszki, to odcedzamy je z zalewy i miksujemy na masę, pozostawiając niektóre w małych kawałkach. Kasztanową masę łączymy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone (możemy dodać miodu, jeśli go lubimy).

Ciasto podpiekamy w piekarniku a następnie wykładamy na nie masę, ponownie wstawiamy do piekarnika dosłownie na kolejnych 10 minut. Możemy dekorować cukrem pudrem lub jadalnymi kwiatami (bratki jeszcze kwitną :) ).

Na Wasze zdjęcia jesiennych smakołyków czekamy w serwisie Instagram!
Życzymy smacznego i zdrowo pozdrawiamy!



Spodobał Ci się nasz pomysł?

Daj nam znać na naszym profilu

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit