Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Menu z burakiem w roli głównej

O dobrym wpływie buraków na nasze zdrowie pisaliśmy TUTAJ. Czas na wyśmienite pomysły na wykorzystanie tego zdrowego warzywa w kuchni! W jakiej postaci buraki mogą trafić do naszego jadłospisu?

Mamy propozycję zarówno dla Fanów słodkich jak i wytrawnych smaków! Każdy znajdzie coś dla siebie, zapraszamy do lektury! Na Wasze propozycje MENU BURAKOWELOVE czekamy na naszym Facebooku!

Źródło: https://www.instagram.com/p/BfK4DKIhzfC/?taken-by=marwitpl

Oto nasze apetyczne propozycje:

TARTA Z BURAKAMI, MALINAMI I FETĄ

Czego potrzebujemy?

  • 1 płat ciasta francuskiego lub domowe ciasto kruche ok. 350g
  • 250g malin
  • 3 ugotowane spore buraki (można kupić ugotowane, hermetycznie zapakowane)
  • 150g sera feta
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • Sól, pieprz, świeży tymianek (może być suszony)

Co robimy?

Ciasto należy rozwinąć na blasze do tart i posmarować je śmietaną, następnie posypać przyprawami. Na tak przygotowany spód wysypujemy maliny oraz – wcześniej starte na tarce o grubych oczkach – buraki. Równomiernie posypujemy całość fragmentami fety. Brzegi tarty zwijamy do środka i w razie potrzeby zaginamy. Całość delikatnie pieprzymy.

Pieczemy tartę w 180 stopniach przez około 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jej spód jest już upieczony.
Podajemy w towarzystwie świeżego soku buraczkowo-jabłkowego Marwit, mniam!

KOKTAJL BURACZKOWY NA SŁODKO

Czego potrzebujemy?

Co robimy?

Składniki (poza miętą) mieszamy, dodajemy pieprz i blendujemy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Do przygotowanego koktajlu przed podaniem dodajemy dokładnie posiekane listki mięty (ilość zależy od tego jak bardzo lubimy to zioło). Zdrowe orzeźwienie gotowe!

Źródło: https://www.instagram.com/p/Be7oawWBML8/?taken-by=marwitpl

BURAKI NAFASZEROWANE SMAKIEM

Czego potrzebujemy?

  • ryż biały (1 saszetka)
  • 1kg dużych buraków
  • świeży sok buraczkowo-jabłkowy Marwit
  • pierś z kurczaka 1 szt
  • opakowanie koziego sera
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz

Co robimy?

Buraki gotujemy. Gdy zmiękną i ostygną obieramy ze skórki i ścinamy wierzch. Drążymy wnętrze za pomocą łyżki, zostawiając z każdej strony po kilka centymetrów warzywa (powinien powstać kształt „miseczki”). Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie (woda zagotuje się szybciej, jeśli sól dodamy już po jej zagotowaniu). Odcedzamy i dodajemy kilka kropel świeżego soku Marwit dla uzyskania apetycznie buraczkowego koloru (resztę świeżego soku zostawiamy do podania do obiadu). Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z przyprawami. Mieszamy wszystkie składniki z drobno pokrojonym natką pietruszki i rozdrobnionym serem.

Tak powstały farsz nakładamy do buraków, których wierzch przykrywamy resztkami koziego sera Zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w 170*C. Zajadamy ze smakiem!

 

BURAKI NA DESER

Czego potrzebujemy?

  • 3 zamrożone banany (obrane)
  • 1 mały surowy burak
  • skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub pomarańczy)
  • łyżka miodu

Co robimy?

Banany wyciągamy z zamrażarki, kroimy ostrym nożem w cienkie paski i wrzucamy do blendera. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach burak, wlewamy sok, miód, dodajemy startą skórkę z cytrusa.

Wszystko miksujemy na jednolitą masę i podajemy. Uwaga! Podwojenie ilości składników sprawi, że trochę lodów zostanie nam na kolejną okazję. Pycha!

Życzymy smacznego i zapraszamy do kulinarnych, burakowych eksperymentów!

Spodobał Ci się nasz pomysł?

Daj nam znać na naszym profilu

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit