Pierś z kaczki z cykorią, sokiem pomarańczowym Marwit oraz konfiturą z podsuszanych fig i chilli
Czego potrzebujesz:
- 2 piersi z kaczki
- 2 cykorie
- 1 pomarańcz
- 1 sok pomarańczowy Marwit
- pak choi
- skórka z jednej pomarańczy
- 1 chilli
- 50ml octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- oliwa
- pół pęczka kolendry
- łyżka miodu
Przepis krok po kroku
1. Pierś z kaczki myjemy pod zimną, bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Natnij co 2mm skórę, tak aby nie przeciąć mięsa. Na zimną patelnie kładziemy pierś z kaczki od strony skóry i smażymy na złoty kolor gdy skórka się zarumieni przekładamy na drugą stronę.
Tłuszcz z patelni zlewamy do miski mieszamy z miodem sosem sojowym, chili, imbirem, czosnkiem i polewamy kaczkę. Kaczkę wkładamy do rozgrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut lub zmniejszamy temperaturę i smażymy dłużej około 10 – 12 min. Kaczka powinna odpocząć kolejne 5-6 min, kiedy będzie gotowa do spożycia.
2. Cykorię pokrój na cząstki i podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy tak aby się zezłociły. Wyfiletuj pomarańcze, odetnij podstawę owocu, i obierz go wycinając białą część zwaną albedo, następnie wbijaj się nożem pomiędzy białe błony i wytnij pojedyncze segmenty. Kiedy cykoria będzie złota dodaj na patelnię sok pomarańczowy Marwit i duś około 10 min. Na koniec dodaj przygotowanesegmenty z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy.
3. Pak choi pokrój na 3 części i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smaż około 4-5 min.
4. Pokrój figi na wielkość kęsa. Chilli wypestkuj i pokrój w drobną kostkę. Do rozgrzanego rondla z odrobiną oleju wrzuć figi i smaż przez około 2min na dużym ogniu następnie dodaj chilli i ocet balsamiczny. Możesz całość podlać sokiem pomarańczowym. Duś całość około 10min. Dopraw odrobiną soli, pieprzu i miodu.
5. Kaczkę potnij w cienkie plastry, obok ułóż cykorię z pomarańczami oraz konfiturę z fig i pak choi. Danie udekoruj porwaną kolendrą.