Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Dlaczego warto pokochać buraki?
2018-02-14

Z okazji Walentynek zachęcamy naszych Konsumentów, by poczuli „burakowelove”! Ta miłość powinna być jednak stała i trwać cały rok? Dlaczego? Zdradzamy powody!

Buraki to bardzo popularne w Europie warzywa. Prosta i wydajna hodowla czyni je łatwodostępnymi oraz niedrogimi. Są składnikami wielu, znanych i cenionych, potraw takich jak ćwikła czy barszcz czerwony. Warto włączyć je na stałe do diety i spożywać tak często jak to możliwe, ponieważ:

  • zawarty w nich potas dba o nasze ciśnienie, pracę serca i mięśni szkieletowych,
  • obecność niehemowego żelaza i kwasu foliowego zapobiega anemii i pomaga w jej leczeniu,
  • zawierają foliany, które pomagają w leczeniu stanów depresyjnych i są wskazane w okresie jesienno-zimowym,
  • w składzie mają wapń, krzem, magnez, mangan, miedź, cynk a wiele z tych pierwiastków wchodzi w skład enzymów walczących z wolnymi rodnikami,
  • buraki w postaci soku, surówki czy zupy pomagają uzupełniać niedobory wapnia wywołane np. nietolerancją laktozy czy dietą wegańską,
  • obecna w nich witamina C poprawia naszą odporność,
  • te warzywa zawierają także sporo błonnika pokarmowego, który obniża poziom cholesterolu we krwi (wskazany w chorobach sercowo-naczyniowych) i poprawia perystaltykę jelit oraz reguluje rytm wypróżnień,
  • zawarta w nich betaina bierze udział w obniżaniu poziomu homocysteiny, która przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych,
  • naturalnie w nich występujące azotany zwiększają produkcję tlenku azotu, który ma znaczenie w redukcji nadciśnienia tętniczego, poprawia utlenowanie komórek, energetykę mięśni,
  • są PYSZNE :)

Buraki w postaci świeżo wyciskanego soku, surówki czy zupy krem mają także świetne właściwości odkwaszające i są polecane są w stanach zmęczenia oraz podczas oczyszczania organizmu z toksyn.

Najwygodniejszą formą spożycia buraka jest oczywiście świeży sok buraczkowy (lub dla fanów połączeń: buraczkowo-jabłkowy). Wystarczy odkręcić butelkę, by cieszyć się smakiem tych warzyw oraz ich prozdrowotnymi właściwościami!

Ciekawostka! 1 butelka świeżego soku Marwit to ok. 3 buraki i 1 jabłko zamknięte w 125 kcal - życzymy smacznego!

Tak w odniesieniu do nowych pomysłów, to dla naszych Fanów na Facebooku przygotowaliśmy poniższą niespodziankę, zapraszamy do udziału:

Niespodzianka

Zdrowo pozdrawiamy!

Aktualności

  • 2019-06-19

    Nowa propozycja serii pysznie limitowanej w apetycznym kolorze zaskoczy Was kombinacją sezonowych smaków! Warto po nią sięgać, by zdrowo gasić pragnienie.

  • 2019-06-18

    Mamy świetną informację dla Fanów świeżych soków, Sympatyków zielonego koloru i niebanalnych połączeń smaków!

  • 2019-05-30

    I to w maju? Tak! Zapraszamy po szczegóły i do „podróży” po ciekawych i przydatnych informacjach!

  • 2019-05-17

    Z początkiem maja, ruszyliśmy z budową szkolnych ogródkach.

  • 2019-04-22

    Marchew to w Marwit „królowa” warzyw! Znany i ceniony smak jest z początkiem lutego dostępny w bardzo poręcznym, lekkim opakowaniu i do tego w ciekawym wariancie smakowym.

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit