Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Pierś z kaczki z cykorią, sokiem pomarańczowym Marwit oraz konfiturą z podsuszanych fig i chilli

Czego potrzebujesz:

Przepis krok po kroku

1. Pierś z kaczki myjemy pod zimną, bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Natnij co 2mm skórę, tak aby nie przeciąć mięsa. Na zimną patelnie kładziemy pierś z kaczki od strony skóry i smażymy na złoty kolor gdy skórka się zarumieni przekładamy na drugą stronę.

Tłuszcz z patelni zlewamy do miski mieszamy z miodem sosem sojowym, chili, imbirem, czosnkiem i polewamy kaczkę. Kaczkę wkładamy do rozgrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut lub zmniejszamy temperaturę i smażymy dłużej około 10 – 12 min. Kaczka powinna odpocząć kolejne 5-6 min, kiedy będzie gotowa do spożycia.

2. Cykorię pokrój na cząstki i podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy tak aby się zezłociły. Wyfiletuj pomarańcze, odetnij podstawę owocu, i obierz go wycinając białą część zwaną albedo, następnie wbijaj się nożem pomiędzy białe błony i wytnij pojedyncze segmenty. Kiedy cykoria będzie złota dodaj na patelnię sok pomarańczowy Marwit i duś około 10 min. Na koniec dodaj przygotowanesegmenty z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy.

3. Pak choi pokrój na 3 części i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smaż około 4-5 min.

4. Pokrój figi na wielkość kęsa. Chilli wypestkuj i pokrój w drobną kostkę. Do rozgrzanego rondla z odrobiną oleju wrzuć figi i smaż przez około 2min na dużym ogniu następnie dodaj chilli i ocet balsamiczny. Możesz całość podlać sokiem pomarańczowym. Duś całość około 10min. Dopraw odrobiną soli, pieprzu i miodu.

5. Kaczkę potnij w cienkie plastry, obok ułóż cykorię z pomarańczami oraz konfiturę z fig i pak choi. Danie udekoruj porwaną kolendrą.

W przepisie wykorzystano

Świeży sok pomarańczowy

Letnie promienia słońca skąpane w butelce. Pomarańcze obudzą w Tobie pozytywną energię i intensywne smakowe doznania. Świeży sok wyciśnięty z pół kilograma najlepszych odmian pomarańczy. Zdrowo, smacznie i prosto z natury, czego chcieć więcej.
Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit