Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Jogurtowe ciastko z truskawkami w galaretce z czerwonego wina

Czego potrzebujesz:

Przepis krok po kroku

Biszkoptowy spód:

Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Dodaj mąkę. Następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek. Wylej masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą formy ( tortownicy 26-28 cm). Piecz około 2-25 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Odstaw do wystygnięcia.

Pianka jogurtowa

Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej wody tak żeby całkowicie się w niej rozpuściła. Mieszając, stopniowo dodawaj jogurt. Następnie dorzuć startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszaj. Masę odstaw. Jak zacznie tężeć wyłóż ją na ostudzony spód biszkoptowy. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Winna galaretka

Wino wlej do rondelka, dodaj wodę i cukier trzcinowy. Zagotowuj. Dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Na zastygniętą piankę jogurtową wyłóż pokrojone w plasterki truskawki i owoce miechunki, orzechy i prażone pestki słonecznika. Zalej terająca galaretką. Wstaw na kilka godzin do lodówki aby całość idealnie stężała. Przed podaniem posyp jeszcze ciasto listkami świeżej mięty.

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit