Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Włoska Balsamiczna

2
15 min.
łatwe
Czego potrzebujesz:
  • 1 opakowanie Sałaty 1,2,3 PICNIC
  • 1 papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • pół czerwonej cebuli
  • garść parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Przepis krok po kroku

W tym tygodniu zasmakujemy we Włoszech. Ocet balsamiczny (wł. aceto balsamico) wspaniale podkreśla smak potraw. Był produkowany już w średniowieczu w skąpanej w słońcu prowincji Emilia-Romagna, ze stolicą w Bolonii. Ocet nada sałatce wyrazistości, a mieszanka sałat z ruccoli, radicchio i escaroli jeszcze bardziej podkreślą jej włoski charakter

Sałatę wrzuć do miski, cebule obierz i pokrój w piórka, ogórka w plasterki, a czerwoną paprykę w słupki. Wymieszaj wszystkie warzywa. Na końcu zrób sos sałatkowy, połącz ocet balsamiczny ze szczyptą soli, przeciśniętymw prasce ząbkiem czosnku. Polej sałatę. Na końcu posyp wszystko parmezanem.

Bon appetit!

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit