Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Panna Cotta Sunny

4
30 min (plus 3 godziny chłodzenia)
łatwe
Czego potrzebujesz:
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki śmietanki 30-proc.
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki ciepłej wody
  • 1 i ¼ soku Owocudo Sunny
  • ¼ szklanki cząstek mango
  • ½ szklanki cukru
Przepis krok po kroku

Nasza wariacja na temat słynnego, włoskiego deseru. Pamiętaj panna cotte najlepiej przygotować w 4 małych filiżankach.

 

Panna cotta:

Żelatynę (1,5 łyżeczki) wsyp do filiżanki i wymieszaj z ciepłą wodą. Do rondelka wlej śmietankę i cukier puder, podgrzewaj (nie gotuj) az cukier całkiem się rozpuści. Potem dodaj żelatynę. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.

 

Galaretka z Owocudo Sunny:

Tak jak poprzednio zaczynamy od żelatyny. Rozpuść (¾ łyżeczki) w ciepłej wodzie. Wlej do rondelka Owocudo Sunny (¼ szklanki), dodaj cząstki mango i cukier (2 łyżki) i podgrzewaj na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści dodaj namoczoną żelatynę, wlej galaretkę do natłuszczonych filiżanek i odstaw do ostygnięcia (ok. 1 godziny).

 

Słodki syrop:

Jeśli jeszcze bardziej chcesz podkreślić słodki deser, dodaj do gotowej panna cotty ciepły, owocowy syrop. Do rondelka wlej 1 szklankę Owocudo Sunny, dodaj pół szklanki cukru i opcjonalnie cząstki mango. Wszystko podgrzewaj na średnim ogniu, aż konsystencja stanie się gęsta. Ostudź i dodaj do wyłożonej na talerzyki panna cotty.

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit