Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Pomarańczowa rapsodia

4
45 min
średni
Czego potrzebujesz:
  • 200 g suchego makaronu (twój ulubiony)
  • 2 piersi kurczaka pocięte w paski
  • 6 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 100 ml świeżego soku z pomarańczy Marwit
  • 6 łyżek gęstej śmietany 18 %
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • gałązka rozmarynu
Przepis krok po kroku

Ulubiony makaron gotuj al dente (akurat na ząb). W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż czosnek. Pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż ok. 2-3 minut. Dodaj kurczaka i trzymaj na patelni wszystko jeszcze przez 5 minut. W rondelku zagotujemy sok ze śmietaną. Dodaj do smaku sól, pieprz i 4 łyżki parmezanu.

Gotuj na średnim ogniu, dopóki sos nie zredukuje się i nie zgęstnieje. Na końcu dodaj sos do kurczaka. Ugotowany, odcedzony makaron wymieszać z gotowym sosem i ułóż na talerzach. Do każdej porcji dodaj gałązkę rozmarynu. Smacznie i pysznie.

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit