Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Tydzień drugi

W drugim tygodniu Grzegorz postanowił krem z pomidorów podać z nieco francuskim sznytem - a czy istnieje coś bardziej francuskiego od sera pleśniowego i grzanek? By podkreślić smak powstałego dania, Grzegorz dodał jeszcze odrobinę pietruszki. I voilà! Francuskie smaki na wyciagnięcie łyżki!
 

Krem z marchewki w francuskim stylu? Jak najbardziej! Wszystko dzięki mieszance przypraw zwanej quatre épices, składającej się z pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków. Grzegorz postanowił dodać do naszej zupy duszoną ostrą cebulkę, by nadać jej dodatkowej pikanterii. Całość wykończył garścią fistaszków i listkami imbiru - taka zupa nie tylko cieszy podniebienie, ale i przyjemnie rozgrzewa!  

W przypadku kremu z groszku Grzegorz postawił na oliwę, jogurt i miętę. To opcja dla poszukiwaczy odrobiny świeżości w zawsze modnej klasyce. Jogurt to pyszna fit-alternatywa dla kwaśnej śmietany - dzięki jogurtowi zupa nie traci swojej smacznej lekkości. Sprytnie!

Krem z buraczków nasz ambasador postanowił przyprawić kolorowym pieprzem, by zyskał nieco ostrości. Nie zapomniał również o odrobinie oliwy, która doskonale podkręca smak kremowych zup. Jednak prawdziwy crème de la crème to w tym przypadku kozi ser - prawdziwy smakowy majstersztyk!

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit