Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Burak

Burak znany był w starożytności na Bliskim Wschodzie, wiemy o tym , bo wspomina o nim jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii z roku 722 r. p.n.e. Około 400 r. p.n.e. buraki uprawiane były także w starożytnej Grecji, a około 200 r. p.n.e. znane były w starożytnym Rzymie. W Polsce wzmianki na temat buraków pochodzą z XIV wieku, a jego uprawę na szerszą skalę rozpoczęto 200 lat później. Obecnie nasz kraj jest przodującym producentem tych warzyw w Europie.

  • Burak występuje w wielu kolorach, znajdziemy takie odmiany jak: pomarańczowy, fioletowy, czy zebrę – z białymi przebarwieniami. Młode liście buraka, potocznie  nazywane botwiną, zawierają więcej białka i soli mineralnych niż korzenie.
  • Czy wiedziałeś, że burak świetnie łączy się z takimi przyprawami korzennymi jak anyż i cynamon? Następnym razem spróbuj dodać odrobinę tych dalekowschodnich przypraw do swojego dania z buraczków.
Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit