Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Ananas

Obecność ananasa na naszych stołach zawdzięczamy samemu Krzysztofowi Kolumbowi. Europejczycy po raz pierwszy usłyszeli o nim, kiedy żeglarz w 1439 roku powitał brzegi wyspy Gwadelupa. Z czasem rozszerzono uprawę ananasa o Indie, Afrykę Południową, Jawę oraz Filipiny. Wkrótce ten owoc znany był już prawie we wszystkich krajach tropikalnych. Na jego walory smakowe nie pozostała obojętna także Europa, gdzie już w XVIII w.

  • Ananas jest rośliną uprawną. Można go hodować także w domu, w doniczce. Aby uprawiać ananasa musimy mieć jego koronę. Wystarczy uciąć ją na równi z owocem, a następnie oberwać dolne liście wokół pióropusza, tak aby powstał w tym miejscu ok. 2 cm pień. Po 3 dniach ananasa z suchego miejsca przesadzamy do doniczki.
     
  • Ananas to owoc wielozadaniowy. Duży, soczysty nadaje się do spożycia w stanie surowym, jak i po przetworzeniu – można z niego robić dżemy, soki, kompoty. Kawałki ananasa świetnie nadają się jako składnik sałatek owocowych czy mięsnych, ale także jako dodatek do ciast i słodkich deserów.

 

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit