Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Marchew

Marchewka liczy już sobie ponad parę tysięcy lat, a jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny. Jednakże warzywo to kiedyś wyglądało całkowicie inaczej niż obecnie. W starożytności rozpowszechniona była marchewka biała, którą mocno ceniono za jej odżywcze właściwości. Dopiero w XVII w. w Holandii wyhodowano pomarańczową odmianę, najpopularniejszą do dziś. Obecnie głównymi eksporterami marchwi są Chiny, Japonia, Stany Zjednoczone i oraz kraje Europy Środkowej.

W klasyfikacji urzędowej Unii Europejskiej marchew uznawana jest za warzywo. Jednak z uwagi na fakt, że w Portugalii marchew używana jest do wyrobu dżemów, w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew należy traktować jak owoc.
  •  Marchew wystepuje w kilku kolorach. Czy wiedziałeś że pierwotnie była filoetowa? Można znaleźć takie odmiany jak żółta, biała czy tęczowa.
  • Marchewka świetnie łączy sie z korzennymi przyprawami takimi jak anyż, cynamon czy też kmin rzymski.
  • Obierz marchew przy użyciu obieraczki do warzyw, nastepnie tym samym narzędziem pokrój na cienkie plasterki, które świetnie wkomponują się w sałatkę.
 
Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit