Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Mleko i jego przetwory takie jak kefiry czy jogurty przechowujemy na górnej półce, gdzie temperatura jest wyższa - w ten sposób bakterie kwaszące mogą się rozwijać.

Na środkowej półce przechowujemy jaja, wędliny i inne produkty o stosunkowo krótkiej dacie przydatności do spożycia.

Najniżej przechowujemy owoce i warzywa, mięso oraz ryby. To również dobre miejsce do przechowywania serów dojrzewających.

Produkty wymagające jedynie lekkiego schłodzenia, takie jak napoje czy masło przechowujemy na półkach umieszczonych po wewnętrznej stronie drzwi lodówki.

Owoców egzotycznych, pomidorów czy ogórków nie przechowujemy w lodówce - inaczej tracą na jakości.

Warto korzystać ze specjalnych pojemników do przechowywania żywności, dzięki czemu będą dłużej świeże. Pozwoli to również uniknąć przenikania się różnych zapachów.


Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit