Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Jaką wybrać deskę do krojenia?

Deski plastikowe są dość popularne ze względu na ich niską cenę. Są odporne na temperaturę, a ich czyszczenie nie sprawia większych problemów. Minusem desek plastikowych jest to, że w powstałych w trakcie użytkowania rowkach gromadzą się różne bakterie.

Deski drewniane są wytrzymałe, do tego mają właściwości antybakteryjne. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na rodzaj drewna, z jakiego została wykonana - im twardsze drewno, tym lepiej. Niestety, naprawdę dobre deski drewniane nie są tanie. Dodatkowo, drewno chłonie zapachy i wodę - dlatego deski drewniane trzeba każdorazowo wycierać po myciu.

Deski szklane są stosunkowo tanie, ale łatwo się niszczą, a przy okazji tępią noże. Plusem jest to, że ich czyszczenie nie sprawia większych problemów.

Deski bambusowe są ekologiczne i trwałe, nie tępią noży tak jak deski szklane. I nie chłoną wody jak deski drewniane.


Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit