Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Zielony i lubiany

Jarmuż był znany już w starożytności, a do dziś jest ceniony za swoje walory odżywcze i smakowe. Od lat jego popularność rosła, a od listopada 2017 roku znajdziecie go w butelce świeżego soku Marwit edycji pysznie limitowanej! Dlaczego warto polubić to warzywo?

Ta odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach to źródło białka, błonnika, witaminy C, K oraz A, potasu, wapnia oraz sulforafanu, który jest cennym przeciwutleniaczem wykazującym właściwości antynowotworowe. Zawarty w jarmużu chlorofil ma działanie odkwaszające organizm, to warzywo poprawia także przemianę materii.

Do naszego świeżego soku (w duecie z pomarańczą) trafił także ze względu na swój, specyficznie pyszny, smak oraz zachwycający (kojarzący się z wiosną) kolor!

Proponujemy jarmużowe „szaleństwo”: wybór jednego z trzech przepisów na danie z tym warzywem, które oczywiście powinno być zjedzone w towarzystwie butelki świeżego soku Marwit z serii pysznie limitowanej.

Który pomysł wybieracie?

1. Zdrowe chipsy

Czego potrzebujemy?

  • 3 duże liście jarmużu lub 100g jarmużu paczkowanego
  • sól, pieprz
  • starta skórka cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

Co robimy?

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Jarmuż myjemy, odsączamy i doprawiamy, następnie dokładnie mieszamy.

Doprawione warzywo wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowujemy niewielkie odstępy. Pieczemy maksymalnie 10 minut, ale pamiętamy, by co kilka sprawdzać stan liści – powinny być zielone i całkiem chrupkie – chrupiemy na zdrowie.

2. Smoothie z jarmużem

Czego potrzebujemy?

  • 1 plaster ananasa
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • połowa mango
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki lodu
  • garść liści jarmużu i garść szpinaku

Co robimy?

Obieramy owoce, dodajemy liście i przyprawy - wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie miksujemy blenderem. Mniam!

3. Zielona tarta

Czego potrzebujemy?

Na ciasto:

  • 200g mąki pszennej razowej
  • 120g (koniecznie!) zimnego masła
  • 1 jajka
  • szczypty soli

Do farszu:

  • opakowania jarmużu (125 g) lub 3-4 liści
  • 200 g sera feta,
  • 2 łyżki dyni
  • ulubione przyprawy (np. pieprz świeżo mielony, papryka słodka i ostra)
  • Do dzieła!

Co robimy?

Zagniatamy składniki na ciasto i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Na stole wysypujemy mąkę, wykładamy ciasto, wałkujemy do momentu uzyskania cienkiego placka. Tartownicę smarujemy masłem, ostrożnie przekładamy ciasto i nakłuwamy widelcem. 

Ciasto wkładamy do piekarnika na około pół godziny – idealna temp. To 190°C. Jarmuż gotujemy w osolonej wodzie nie dłużej, niż 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odsączamy ręcznikiem papierowym. 

Wyciągamy, lekko zarumienioną, tartę z piekarnika, układamy jarmuż, przyprawiamy i posypujemy, pokrojoną w kostki, fetą. Całość „wędruje” do piekarnika jeszcze na 10, maksymalnie 15 minut.

Wyciągamy i jemy na ciepło lub gdy przestygnie, będzie pyszna!

Na zdjęcia Waszych dań z jarmużem i naszym świeżym sokiem czekamy na FB oraz w aplikacji Instagram. Do zobaczenia!

Spodobał Ci się nasz pomysł?

Daj nam znać na naszym profilu

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit