Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Truskawki czy brzoskwinie?

Sezon na owoce w pełni! Jak wykorzystać ich smak w gorące, wakacyjne dni? Mamy na to kilka pomysłów!

Wykorzystajmy porę roku i obfitość owoców. Jeśli „przejedzą” się nam w najbardziej świeżej postaci, możemy z nich zrobić pyszne lodowe desery. Naturalne oczywiście!

Prezentujemy bazowe, sprawdzone przepisy wraz z możliwymi kombinacjami – wedle uznania podstawowe smaki lodów można uatrakcyjniać aromatycznymi dodatkami. W kuchni liczy się przecież kreatywność i smak!

Czego potrzebujemy do przygotowania lodów truskawkowych?
  • zdrowego apetytu :)
  • 500 g świeżych truskawek,
  • 500 g ulubionego jogurtu,
  • 4-5 łyżek cukru pudru lub cukry trzcinowego (można nie dosładzać, jeśli truskawki są słodziutkie),

Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Składniki miksujemy w blenderze do momentu otrzymania gładkiej masy. Próbujemy łyżeczką - mniam! – i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Możliwe dodatki do masy truskawkowej:

  • pieprz kolorowy (ostrożnie z ilością przy pierwszej próbie),
  • liście mięty,
  • liście bazylii,
  • starta skórka z cytryny,
Czego potrzebujemy do przygotowania lodów z brzoskwiń?
  • soczyste brzoskwinie (około 400 g),
  • odrobina wody,
  • 40 g cukru (można z niego zrezygnować, jeśli owoce są słodkie),
  • 200 ml śmietany kremówki 30%,

Brzoskwinie obieramy, kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w garnuszku. Zalewamy wodą odrobinę powyżej poziomu owoców. Podgrzewamy, ale nie przegotowujemy. Otrzymaną zalewę studzimy, mieszamy z pozostałymi składnikami i dokładnie miksujemy. Wystarczy kilka godzin w zamrażalniku i gotowe!

Możliwe dodatki do masy brzoskwiniowej:

  • aromat migdałowy lub rumowy,
  • liście mięty,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • umyte liście świeżego szpinaku (im więcej, tym ciekawszy kolor!).

Lody możemy podać w - dostępnych w większości sklepów - rożkach lub po prostu w pucharkach. Warto udekorować je listkami mięty lub jadalnymi kwiatami na przykład płatkami bratków - smacznego!

Spodobał Ci się nasz pomysł?

Daj nam znać na naszym profilu

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit