Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Zdrowe batoniki z Marwit!

Czy jest coś przyjemniejszego, niż zdrowe słodycze przygotowane własnoręcznie? Takie, które można zrobić i schrupać w zaciszu własnego domu i to ze świadomością tego, że są po brzegi wypełnione wartościowymi składnikami? Jeśli rozbudziliśmy Wasz apetyt na ich przygotowanie, to zachęcamy do poznania naszych przepisów!

Domowe batoniki owsiane ze świeżym sokiem jabłkowym Marwit

Czego potrzebujemy (porcja na 4 osoby):

  • 1 butelka soku jabłkowego Marwit
  • 0,5 kg płatków owsianych
  • 10 g jabłek suszonych
  • 20 g pestek słonecznika
  • 20 g pestek dyniowych
  • 20 g płatków orkiszowych
  • 5 gramów pszenicy ekspondowanej bio
  • 5 gramów prosa ekspondowanego
  • 10 gramów żurawiny suszonej
  • 50 ml miodu

Sposób przygotowania:

Sok zagotowujemy w garnku i gotujemy aż zmniejszy objętość do połowy swojej objętości.
Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy suszoną śliwkę i żurawinę oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Resztę składników łączymy z powstałym sokiem z miodem. Wykładamy na blaszkę na papierze pergaminowym i dokładnie ugniatamy.
Po wystudzeniu, masa jest gotowa do wykrawania batoników. Używając ostrego noża, kroimy w prostokąty i przekładamy na deskę. Mniam!

Batoniki owsiane z orzechami i pieprzem

Czego potrzebujemy:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mieszanki orzechów (im bardziej różne, tym pyszniej!)
  • pół szklanki sezamu
  • 50 g masła
  • 3 łyżeczki miodu
  • odrobina zmielonego kolorowego pieprzu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • Smoothie Marwit do popicia :)

Sposób przygotowania:

Orzechy siekamy na kawałki, dodajemy płatki owsiane oraz sezam. W garnuszku powoli topimy masło, dodajemy miód, pieprz oraz cukier. Bardzo dokładnie mieszamy i powstała masą zalewamy płatki. Naszą masę przekładamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia, mocno i dokładnie uciskamy.
Powstały blok ciasta pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku maksymalnie przez 20 min. Batoniki wykrawamy zaraz po upieczeniu, studzimy je i zajadamy ze smakiem!

Batoniki z płatkami i bananem

Czego potrzebujemy:

  • Pół szklanki ulubionych płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 30g migdałów
  • 1 łyżka sezamu
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 banany
  • 2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Wszystkie sypkie składniki prażymy na patelni przez ok 10 minut na małym ogniu – co kilka chwil mieszamy dokładnie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 140 stopni. W głębokiej w misce rozgniatamy banany, dosypujemy cukier a następnie podprażone sypkie składniki.
Dokładnie mieszamy a powstałą masę wykładamy na papier i w blasze pieczemy maksymalnie 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika kroimy batoniki, jemy po wystudzeniu.

Na Wasze zdjęcia batoników czekamy w aplikacji Instagram, pamiętajcie o hashtagu #Marwit :)

Życzymy smacznego!

Spodobał Ci się nasz pomysł?

Daj nam znać na naszym profilu

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit