Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Imbirlove!

Szczególnie jesienią warto pamiętać o czymś, co rozgrzeje nie tylko nas, ale i… nasze żołądki. Ostre przyprawy, czosnek i goździki powinny coraz częściej pojawiać się w naszych daniach. Podobnie jak imbir! Przedstawiamy garść apetycznych informacji i inspiracji na jego temat! Zachęcamy do lektury ;)

Imbir lekarski to gatunek znanej rośliny uprawnej z rodziny imbirowatych, który nie występuje już w stanie dzikim. Jego pędy mogą osiągać aż 1 metr wysokości, ale najbardziej znany jest ze swojego grubego, mięsistego kłącza o jasnobrązowej barwie, w którym zaklęte są jego – bardzo charakterystyczne - smak i zapach.

Obecnie imbir najczęściej wykorzystywany jest jako przyprawa znana i ceniona w wielu krajach świata. Używa się jej głównie w kuchniach azjatyckich (jest elementem curry), choć coraz częściej pojawia się na stołach Europy. Aromat z odświeżającą, nieco słodkawą nutą i lekko palący, gorzkawy smak to zasługa dużej ilości olejków eterycznych.

Poza walorami smakowymi imbir ma też liczne zalety prozdrowotne. Dobrze działa na procesy trawienne i układ krążenia, stymuluje i wzmaga apetyt, ma też korzystny wpływ na układ odpornościowy organizmu. Pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli - właśnie dlatego jest świetnym wyborem w czasie jesiennych dni.

A jak można go spożywać? Starty korzeń może być ze smakiem dodawany do Zup Krem Marwit. Specjalnie dla naszych Czytelników podajemy jeszcze 3 inne propozycje!

1. Dodatek do obiadu!

Czego potrzebujemy?

  • Opakowania Marwitek
  • Łyżki ulubionego miodu
  • Łyżki masła
  • Kawałka świeżego korzenia imbiru
  • Odrobiny soli
  • Świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżeczek octu balsamicznego
  • Sezamu do posypania w wersji na słodko lub czarnuszki dla wytrawnego efektu (opcjonalnie)

Co robimy?

Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i startym imbirem. Dodajemy Marwitki, pieprz oraz sól. Smażymy marchew aż się zeszkli, co jakiś czas mieszając – dopiero przed końcem dodajemy octu i sezamu lub czarnuszki – smacznie przełamią słodycz marchewek i miodu. Zajadamy ze smakiem ☺

2. Na słodko!

Czego potrzebujemy?

  • Około 0,5 kg korzenia imbiru
  • 75 dkg cukru ciemnego cukru
  • Niecały 1 l wody

Co robimy?

Obieramy imbir i kroimy na cienkie plasterki (najlepiej kroić go w poprzek włókien). Pokrojony imbir przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak by przykryła warstwę naszych korzeni, przykrywamy pokrywką i gotujemy, doprowadzając do wrzenia.

Do większego garnka wlewamy nasz niecały litr wody oraz cukier (odrobinę zostawiamy), rozpuszczamy go i dodajemy imbir z otrzymaną zalewą z pierwszego gotowania. Imbir w cukrowym syropie gotujemy aż ten mocno zgęstnieje. Uwaga! Może to potrwać nawet do 2 godzin, bo należy to robić na bardzo małym ogniu, bez przykrycia i nieustannie sprawdzając, czy nasz wywar się nie przypala.

Po tym jak imbir będzie miękkawy, ugotowany, gorący i gotowy, wyjmujemy go łyżką, żeby odparował. Pozostawiony cukier ubijamy w moździerzu na cukier puder, w którym obtaczamy imbir. Po tym jak całkowicie wyschnie, wkładamy do słoiczków pilnując, by cukru pudru trafiło tam z nim jak najwięcej ☺ Powstały syrop można przelać do buteleczek i słoiczków – będzie aromatycznych dodatkiem do herbaty!

3. Napar na rozgrzanie!

Czego potrzebujemy?

  • 2 szklanek wody
  • 2 łyżeczek utartego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczek suszonego majeranku
  • 1 łyżeczki suszonego tymianku
  • Soku z 1 dużej cytryny
  • 1 lub 2 łyżek miodu

Co robimy?

Wodę gotujemy w garnuszku, następnie dodajemy imbir oraz zioła, przykrywamy i na wolnym ogniu (nie gotując od razu!) doprowadzamy do wrzenia przez ok. 4-5 minut. Odcedzamy zawartość i do klarowanego płynu dodajemy sok z cytryny oraz miód (tego ostatniego nigdy nie powinno się łączyć z wrzątkiem). Pijemy póki wywar jest ciepły, rozgrzanie gwarantowane!

Ważne! Świeży imbir, którego nie zużyjemy do przygotowania powyższych propozycji, najlepiej trzymać w lodówce - owinięty papierowymi ręcznikami przetrwa nawet do kilku tygodni.

Życzymy smacznego i zdrowo pozdrawiamy!

Spodobał Ci się nasz pomysł?

Daj nam znać na naszym profilu

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit