Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Megazalety miniroślin

Zalety założenia własnej hodowli miniroślin to:

- Miejsce.

Wystarczy parapet ;) Pamiętajmy, żeby miejsce naszej hodowli było jasne (idealnie nie pełne, palące słońce). Z uwagi na docelowo małe rozmiary roślinek pojemniki, w których je posiejemy, można ustawić jeden na drugim (wystarczy prosty stelaż) lub zawiesić w kaskadowo zwisających doniczkach.

- Czas.

Wystarczy kilka dni, w czasie których będziemy zapewniać naszej uprawie wodę (polecamy delikatne spryskiwanie, nie podlewanie do podłoża), a już można cieszyć się efektami pracy ;) W zależności od gatunku wysianych roślin i temperatury oraz nasłonecznienia mikrolistki są gotowe do zbioru po około 7-10 dniach.

- Dostępność.

Nasiona o tej porze roku są powszechnie dostępne, więc wcale nie trzeba się wybierać do odległego sklepu ogrodniczego ;) Jeśli ich wysiew będziemy przeprowadzać co tydzień, to zapewnimy sobie stały dostęp do świeżych listków.

- Zastosowanie.

Listki możemy oczywiście dodawać do sałatek, mogą też być apetycznym składnikiem kanapek. Jeśli zbierzemy ich wystarczająco dużo można przygotowywać z nimi sosy. Warto też dekorować nimi zupy (na przykład Zupy Krem Marwit) i mięsa – ucieszą wtedy nie tylko podniebienie, ale i oko.

- Estetyka.

Gdy wysiejemy je w ładnych lub kreatywnych pojemnikach (np. stare, nieużywane filiżanki) będą ciekawą, wiosenną dekoracją parapetu ;)

- Zrób to sam.

Jeśli jesteśmy zabiegani, nie mamy czasu lub możliwości uprawy ogrodu czy roślin na tarasie, mikrolistki mogą być ciekawą alternatywą. Wystarczy pomyśleć, ile przyjemności da nam spożywanie tego, co sami wyhodowaliśmy ;) W uprawę warto też zaangażować dzieci, dla których może to być nie tylko ciekawa przygoda, ale i przyjemny sposób na naukę odpowiedzialności.

- Smak.

To polecamy sprawdzić na własnym podniebieniu :)

Jak zabrać się do wysiewu?

1. Przygotujmy pojemniki.

Mogą to być niewysokie, podłużne doniczki (pamiętajmy o miniskali hodowli), opakowania po jogurtach lub lodach lub zakupione specjalnie z myślą o mikrolistkach multipaletki lub rynny do wysiewu (może być też zwykła rynienka, której brzegi wystarczy zabezpieczyć taśmą tak, by nie wysypywała się ziemia). Dajmy się ponieść kreatywności! Plastykowa butelka przecięta w pół lub stare filiżanki to też materiał na pojemniki ;)

2. Podłoże.

Pamiętajmy o drenażu (nie musi być kupiony, czasem wystarczy garść kamyczków zebranych w ogrodzie lub w drodze z pracy) i wybierzmy mocno przepuszczalną ziemię, która ułatwi kiełkowanie – nie bójmy się zapytać o radę w kwiaciarni czy sklepie ;)

3. Nasiona.

Sprawdźmy, na co będziemy mieć największy apetyt, pamiętając, że w mikrolistkach znany nam smak warzyw czy ziół jest bardziej intensywny, niż w wyrośniętych roślinach. Możemy wysiać: brokuły, kapustę, rukolę, koperek, bazylię, oregano, buraczki (tu sprawdzi się też posadzenie bulwy), fasolę, gorczycę czy rzodkiewkę.

4. Wysiew i pielęgnacja.

Po wsypaniu drenażu i przepuszczalnego podłoża, palcem robimy rowek i umieszczamy w nim nasiona. Dla oszczędności miejsca starajmy się posiać je regularnie lecz nie za gęsto (zdecydowanie nie tak gęsto jak kiełki). W podłużnych pojemnikach naszą uprawę możemy dzielić na 2 lub 3 części z różnymi roślinami, by zapewnić sobie różnorodność świeżych listków. Do podlewania używajmy spryskiwacza – podlewanie konewką może wypłukać nasiona lub zbytnio naruszyć ziemię.

Na zdjęcia Waszych hodowli jadalnych roślin czekamy na naszym Facebooku oraz Instagramie. Życzymy sukcesów w hodowli :)

Spodobał Ci się nasz pomysł?

Daj nam znać na naszym profilu

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit