Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Przywitajcie wiosnę z Marwit!

Pewnie wszyscy myślimy już o zbliżającej się wiośnie! Jak możemy przyspieszyć jej nadejście a jednocześnie zadbać o zdrowy element naszej diety? Wystarczy wysiać kiełki!

Jak się do tego zabrać? Jak poświęcając dosłownie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, smacznej i ekologicznej żywności?

1. ZAKUP

Do kiełkowania nie wykorzystujemy nasion zakupionych w sklepach ogrodniczych, gdyż są one przeznaczone wyłącznie do hodowli gruntowej - najlepiej jest wybrać wysokiej jakości, pochodzące z hodowli organicznej, nasiona specjalnie przeznaczone na kiełki. Tylko wtedy mamy gwarancję, że nasze nasiona są wolne od pestycydów i chemicznych środków konserwujących. Możemy wybierać albo nasiona jednej rośliny albo gotowe mieszanki (wzmacniające organizm, łagodne, pikantne).

2. PRZYGOTOWANIE

Nasiona przed wysiewem powinniśmy namoczyć - czas namaczania tych mniejszych powinien być krótszy (od 4 do 7 godzin), większych - odpowiednio dłuższy (nawet do 12 godzin) – najczęściej te praktyczne informacje są podane na opakowaniu nasion. Bezpośrednio przed wysiewem dobrze jest też je przepłukać w letniej (nie gorącej), przegotowanej wodzie – zadbamy w ten sposób o ich czystość. Nie wysiewamy nasion, które są uszkodzone i tych, które wzbudzają nasze podejrzenia, wyraźnie odstępują wyglądem od pozostałych.

3. WYSIEW

Naszą hodowlę możemy prowadzić w specjalnych i dostępnych na rynku kiełkownicach, co daje relatywnie najlepsze efekty, gdyż kiełkujące rośliny mają równomierny dostęp do światła i wody. Ważna jest także wentylacja i dostęp do świeżego powietrza, co w kiełkownicach zapewniają specjalne otwory. Kiełkami pokrywamy równomiernie platformę, pamiętając, by nie wysypać ich zbyt gęsto. Bujnie wyrosłe kiełki możemy też porozdzielać (pod strumieniem zimnej wody), aby zapewnić wszystkim nasionom dostęp powietrza i uchronić hodowlę przed pleśnią. Do wysiewu możemy też wykorzystać: sitka na naczyniach (nasiona nie powinny być zanurzone w wodzie!), talerze wyłożone ligniną, specjalne woreczki do hodowli kiełków, pudełka po Zupach Krem Marwit (idealne na 1 porcję kiełków) lub – dla wiosennej dekoracji – butelki po Marwit Smoothie.

4. PIELĘGNACJA

Kiełki powinny rosnąć w półcieniu lub w widnym miejscu, nigdy nie należy natomiast stawiać ich w pełnym słońcu (np. na parapecie). W zależności od potrzeb roślinek i temperatury w pomieszczeniu (im wyższa, tym częściej) naszym nasionkom dostarczamy wodę dwa do czterech razy dziennie (idealnie sprawdza się w tej roli spryskiwacz z przegotowaną wodą) – bardzo ważne jest, by w czasie nawadniania także dobrze „przewietrzyć” hodowlę. Każdorazowo usuwamy nadmiar wody, ponieważ kiełki lubią wilgoć, ale stałe zanurzenie w wodzie jest szkodliwe dla ich wzrostu i niebezpieczne dla hodowli w związku z ryzykiem pojawienia się pleśni. Taka hodowla uczy konsekwencji i odpowiedzialności, dlatego warto w nią zaangażować dzieci, co być może zachęcić je do regularnego spożywania kiełków :)

Po każdym kiełkowaniu należy zadbać o czystość hodowli i w tym celu używamy roztworu octu, w którym zamaczamy pojemnik lub sitko na ok. 15 minut, następnie dokładnie czyścimy je pod strumieniem ciepłej wody. Jest to szczególnie istotne w przypadku, gdy ostania hodowla zgniła lub zapleśniała.

5. UCZTA

Przed spożyciem powinniśmy usunąć nasiona, które nie wykiełkowały oraz ich resztki. W tym celu wsypujemy kiełki do naczynia i zalewamy je zimną wodą - łupinki wypłyną na powierzchnię i będziemy mogli łatwo się ich pozbyć. Tak oczyszczone kiełki możemy przechowywać w lodówce nawet do kilku dni, wystarczy je odsączyć, położyć na suchym naczyniu i przykryć wilgotnym ręcznikiem papierowym.

Kiełkami możemy dekorować potrawy, ale możemy też używać ich jako smacznego i świeżego elementu kanapek, sałatek oraz jako dodatek do Zup Krem Marwit.
Smacznego!

Spodobał Ci się nasz pomysł?

Daj nam znać na naszym profilu

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit