Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Przepis na pyszne Święta

Przepis na pyszne Święta

Lubicie smaki i zapachy Świąt, ale w tym roku chcielibyście zaskoczyć swoich Bliskich nowymi przepisami? Podajemy propozycje na ciasto i na alternatywę dla kompotu z suszonych owoców, życząc Wam smacznego :)

PIERNIK Z BURAKAMI I BURACZKOWĄ POLEWĄ

Czego potrzebujesz? ;)

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 6 łyżek mielonego siemienia lnianego, wymieszanego z 12 łyżkami gorącej wody
  • 1,5 szklanki odsączonej surówki z buraczków MARWIT
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczek sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypty soli
  • 1/2 szklanki kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 i 1/2 szklanki dowolnych orzechów np. włoskich i migdałów
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżek masła
  • 2 łyżek miodu
  • 15 łyżek cukru pudru
  • 1-2 łyżek soku buraczkowo-jabłkowego Marwit
  • Kilku kropel soku z cytryny
  • Odrobiny chęci ;)

Do dzieła!

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mieszamy razem cukier, olej i siemię lniane, a następnie dodajemy surówkę z buraczków. Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika. Dodajemy mokre składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy ostatni raz i powstałą masę przelewamy do formy.

Aby przygotować buraczkową polewę, cukier puder mieszamy ze świeżym sokiem Marwit, dodając kilka kropel soku z cytryny. Polewa powinna mieć gęstą, jednolitą konsystencję przypominającą śmietanę.

Ciasto dekorujemy polewą dopiero po tym jak wystygnie.

Zjadamy ze smakiem :)


NAPÓJ IMBIROWO-CYNAMONOWY

Czego potrzebujesz?

  • 50g świeżego imbiru
  • 40g kory cynamonowej
  • 6 szklanek wody
  • 6 świeżych soków jabłkowych Marwit
  • 1 szklanki białego cukru
  • 1 szklanki brązowego cukru
  • Apetytu na nowości :)

Do dzieła!

Imbir obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy do garnka, dodajemy korę cynamonową i zalewamy 6 szklankami wody, po czym gotujemy przez około 25 minut. Powstałą wodę imbirowo-cynamonową przecedzamy (kawałki przypraw możemy wykorzystać do, na przykład, ciast) i wlewamy do większego garnka, mieszamy z cukrem i gotujemy jeszcze przez 5- 10 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, mieszamy z sokami Marwit, a przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Wywar wypijamy na zdrowie jeszcze tego samego dnia :)

Spodobał Ci się nasz pomysł?

Daj nam znać na naszym profilu

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit