Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Ciasto marchewkowe z Marwitek ze świątecznym akcentem

60 minut
średni

Czego potrzebujesz:

  • Składniki
  • - szklanka mąki pszennej
  • - pół szklanki drobnego cukru
  • - 1 szklanka startych na drobnych oczkach Marwitek
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • - pół łyżeczki goździków
  • - pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - pół łyżeczki zmielonego imbiru
  • - pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • - 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich
  • - 2 jaja
  • Składniki na krem
  • - 300g kremowego serka naturalnego
  • - 6 łyżek masła
  • - 1 szklanka cukru pudru
  • - skórka z jednej dużej cytryny
  • - 3 łyżki likieru pomarańczowego

Przepis krok po kroku

Przygotowanie ciasta

Przesiej wszystkie suche składniki do dużej misy. W drukim naczyniu roztrzep jaja z olejem. Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj na jednolitą masę dodając starte marchewki. Okrągłą formę o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Wyciągnij ciasto z piekarnika i wystudź. 

Przygotowanie kremu 

Wszystkie składniki przełóż do dużej misy i wymieszaj na jednolitą masę przy użyciu trzepaczki. Krem wyłóż na górę ciasta. 

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit