Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

zŁap ciekawostkę

Marchew

Marchewka liczy już sobie ponad parę tysięcy lat, a jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny. Jednakże warzywo to kiedyś wyglądało całkowicie inaczej niż obecnie.

Ananas

Obecność ananasa na naszych stołach zawdzięczamy samemu Krzysztofowi Kolumbowi. Europejczycy po raz pierwszy usłyszeli o nim, kiedy żeglarz w 1439 roku powitał brzegi wyspy Gwadelupa. Z czasem rozszerzono uprawę ananasa o Indie, Afrykę Południową, Jawę oraz Filipiny.

Burak

Burak znany był w starożytności na Bliskim Wschodzie, wiemy o tym , bo wspomina o nim jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii z roku 722 r. p.n.e. Około 400 r. p.n.e. buraki uprawiane były także w starożytnej Grecji, a około 200 r. p.n.e. znane były w starożytnym Rzymie.

Jabłka

Jabłka stanowią jeden z podstawowych produktów spożywczych na świecie. W Polsce głównymi regionami zajmującymi się uprawą jabłek są okolice Grójca i Łącka. Polska stanowi 3 potęgę produkującą jabłka, zaraz po Chinach i USA.

Kwas foliowy

Ciekawostką jest to, że prawie każdemu człowiekowi brakuje tej witaminy. Występuje głównie w mleku, ale również w owocach, surowych warzywach, orzechach i pestkach słonecznika.

Groszek

Dumny przedstawiciel rodziny roślin bobkowatych. W Polsce nie tak chętnie uprawiany bo z ponad 160 gatunków, zadomowiło sie u nas jedynie 15.

Pomidor

Pochodzi z Ameryki Południowej, ale chętnie sięgają po niego wszyscy. Swoją karierę rozpoczynał jako ozdoba. W polskich domach zadomowił się prawie na stałe.

Pasteryzacja

Pasteryzacja to metoda konserwowania żywności przy pomocy podgrzewania do temperatury nie wyższej niż 100 °C. Jej celem jest przedłużenie trwałości żywności.

Błonnik

Błonnik to zespół substancji pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez ludzki przewód pokarmowy. Błonnik znacząco wpływa na proces trawienia, obniża poziom cholesterolu i stężenie glukozy we krwi. Jednocześnie nie wpływa na kaloryczność posiłku.

Pektyny

Pektyny są mieszaniną węglowodanów. Nie tylko wspomagają odchudzanie, ale również oczyszczają orgazm z metali ciężkich. Najwięcej pektyn znajduje się w jabłkach, a dokładniej w skórce owocu i pestkach.

Seler

Starożytni Grecy dekorowali liśćmi i łodygami selera… sportowców. Uważali przy tym, że seler przynosi szczęście

Szafran

Szafran to najdroższa przyprawa świata. Uzyskuje się ją z krokusów, a dokładniej - z ich suszonych słupków. Żeby uzyskać 1 gram szafranu potrzeba aż 200 krokusów, co oczywiście przekłada się na cenę przyprawy.

SALGAM

Tłumacząc z tureckiego şalgam suyu znaczy sok z rzepy, jest to napój ze sfermentowanych w beczkach czarnych marchewek, przyprawionych aromatyczną rzepą.

β-Karoten

Organiczny związek chemiczny, prowitamina witaminy A i najbardziej aktywny jej izomer.
Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit