Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Dzień Zdrowia z Marwit
2017-04-07

Owoce i warzywa, a także świeże soki Marwit nie tylko dodają energii i odejmują zbędnych kilogramów. Mają też ogromne zalety w profilaktyce wielu przypadłości. W Światowy Dzień Zdrowia dowiedz się jak często i kiedy po nie sięgać, by uzyskać najlepsze efekty.


Marchew:
  • nawaliża skórę,
  • zapobiega procesom starzenia,
  • chroni wzrok,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • reguluje układ pokarmowy.

- Świeży sok z marchwi, dla uzyskania najlepszego efektu, wystarczy pić raz dziennie – przekonuje dietetyk Anna Czyż, współpracująca z Fundacją Marwit Smak Zdrowia. – Już jedna butelka zapewnia dzienną dawkę beta-karotenu, a więc prowitaminy A. Pamiętajmy jednak, że najlepiej przyswaja się on w obecności tłuszczu. Pijąc świeży sok marchewkowy warto jednocześnie zjeść kilka orzechów lub sałatkę z dodatkiem oleju.

Pomarańcza:
  • zwalcza skutki stresu,
  • wspomaga trawienie,
  • chroni przed infekcjami.

- Po świeży sok pomarańczowy powinny, przede wszystkim, sięgać dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, bowiem jedna butelka pokrywa ich dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. Wszystko dlatego, że zawiera w sobie sok wyciśnięty aż z trzech dużych pomarańczy – zauważa Anna Czyż. – Najlepiej pić go tuż przed większymi posiłkami, ponieważ dodatkowo pobudza on produkcję białek enzymatycznych, tym samym ułatwiając trawienie.

Grejpfrut:
  • chroni przed miażdżycą, nowotworami i wirusami,
  • wspomaga pracę naczyń krwionośnych i układu pokarmowego,
  • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie kości i chrząstek,

- Świeży sok grejpfrutowy ma dużo niższą zawartość cukrów w porównaniu z innymi owocami, dzięki czemu nie powoduje dużego skoku glukozy we krwi. A w związku z tym zarówno po sam grejpfrut, jak i po sok z niego wyciśnięty, możemy śmiało sięgać, stosując odchudzające diety redukcyjne, a więc takie, które mają obniżyć liczbę kalorii w naszym menu – zapewnia ekspertka Fundacji Marwit Smak Zdrowia. – Pamiętajmy jednak, że tego owocu nie powinno się łączyć z lekami, ponieważ potrafi on zmienić sposób ich działania.

Granat:
  • spowalnia rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, ma właściwości antynowotworowe,
  • poprawia nastrój,
  • wspomaga odchudzanie,
  • spowalnia procesy starzenia się,
  • łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego,

- Przynajmniej dwa razy w tygodniu powinny go pić osoby, które znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na nowotwory, ponieważ granat zawiera składniki, działające antyrakowo – tłumaczy Anna Czyż. – Dodatkowo dobrze jeść ten owoc lub pić świeży sok dwa tygodnie przed okresem, ponieważ skutecznie łagodzi objawy PMS.

Seler:
  • zapobiega rozwojowi komórek rakowych trzustki, wątroby, żołądka, jelita cienkiego, płuc, piersi i jajników,
  • chroni przed skutkami wdychania dymu papierosowego,
  • wspomaga pracę układu pokarmowego,

- Należy pić świeży sok marchewkowo-selerowy przed każdym posiłkiem, ponieważ pobudza on trawienie. Uważać na niego muszą jednak niektórzy chorzy, na przykład uczuleni na pyłki, ponieważ seler jest silnym alergenem – przestrzega dietetyk.

Ananas:
  • działa przeciwkaszlowo, przeciwzakrzepowo i regeneruje mięśnie,
  • wspomaga leczenie przeciwpasożytnicze,
  • wspomaga pracę układu pokarmowego,

- Ponieważ ananas bierze udział w rozkładzie białek, powinniśmy go jeść lub pić pod postacią świeżego soku Marwit, gdy spożywamy dania mięsne, rybne czy zawierające jajka – radzi ekspertka Fundacji Marwit Smak Zdrowia. – Dobrze również sięgnąć po niego po wyczerpującym treningu, na przykład zamiast wody, gdyż jest doskonałym ratunkiem na zmęczone mięśnie.

Jabłko:
  • wspomaga walkę z miażdżycą,
  • działa odkwaszająco i oczyszczająco,
  • ogranicza szkodliwy wpływ zewnętrznych zanieczyszczeń,

- Najlepiej, gdy jabłka lub świeży sok jabłkowy Marwit, są dodatkiem do posiłku, ponieważ spożywane samodzielnie, mogą szybko wywołać uczucie głodu. Na szczęście sok ten jest doskonałą bazą do koktajli i owsianek, na przykład jabłkowej z cynamonem – radzi dietetyk.

Burak:
  • zwiększa wydolność sportową,
  • poprawia pracę układu krwionośnego,
  • działa oczyszczająco,
  • wspomaga pracę serca,

- Przede wszystkim świeży sok buraczkowo-jabłkowy regularnie i przez cały rok powinni pić sportowcy, osoby narażone na stres oraz kobiety w ciąży, ponieważ wspomaga on walkę z anemią i wzmacnia organizm – tłumaczy Anna Czyż. – Pamiętajmy jednak, żeby nie łączyć soku z buraka z produktami bogatymi w wapń, dużą ilość błonnika, kawą lub herbatą, gdyż produkty te znacznie utrudnią przyswajanie zawartego w warzywie żelaza. 

Wszystkiego zdrowego od Marwit.

Aktualności

  • 2017-09-16

    Koniec sierpnia to koniec wakacji, ale i wiele nowych zdjęć od Konsumentów naszych produktów. Gdzie zbierali je ze sobą?

  • 2017-08-31

    Nie pozwalamy nudzić się naszym Konsumentom! Nie tylko zachęcamy ich do próbowania wciąż kolejnych smaków naszych produktów, ale i do udziału w organizowanych aktywnościach.

  • 2017-08-11

    757 lat tradycji, 6 milionów odwiedzin, 1000 kramów i 23 dni doskonałej zabawy – pozdrawiamy z Jarmarku Świętego Dominika!

  • 2017-07-23

    Dziękujemy wszystkim Konsumentom za spotkania w 17 nadbałtyckich miejscowościach, odwiedziny naszej Stref Kolorów Zdrowia

  • 2017-07-22

    Nasza Strefa Kolorów Zdrowia uatrakcyjniła wypoczynek na plażach w kolejnych nadmorskich miejscowościach! Dziękujemy za degustacje naszych świeżych soków, rozmowy i wspólne budowanie największych budowli z piasku!

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit