Ta strona wykorzystuje pliki cookies (pol.:ciasteczka)
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (pol.: ciasteczka). Korzystając ze strony internetowej Marwit wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania zawartości naszych serwisów.
Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies »

Marwit rozmawia – część 1
2015-10-19



O gotowaniu, blogowaniu i kuchni rozmawialiśmy z Małgosią, Autorką blogu www.szczyptasmaq.blogspot.com – zapraszamy do lektury!



Zespół ds. Marwitalizacji: Kiedy i jak narodził się pomysł na blogowanie?

Szczypta SmaQ: Od dziecka uwielbiałam jeść a kuchnia jest do dziś miejscem, w którym spędzam najwięcej czasu. To tu leżakują moje domowe nalewki, suszą się leśne zioła i dojrzewają octy. Na kuchennym stole odtwarzam receptury przywiezione z różnych stron świata, planuję kolejne kulinarne podróże, zagniatam domowe chleby na zakwasie i razem z przyjaciółmi degustuję produkty z certyfikatem Slow Food.

Przygotowywanie i prezentacja potraw w formie cieszącej wszystkie zmysły, a zwłaszcza przerabianie starych polskich receptur, daje mi dużą satysfakcję. W wolnych chwilach "Sieję w mieście", karmię rodzinę i znajomych oraz inspiruję innych do gotowania. Zainspirowane osoby domagały się przepisów, które były tylko w mojej głowie i tak za namową przyjaciół od roku publikuję autorskie przepisy na blogu SzczyptaSmaQ.

Zdjęcie dzięki uprzejmości Autorki bloga www.szczyptasmaq.blogspot.com.

Zespół ds. Marwitalizacji: Skąd czerpiesz motywację i inspirację do gotowania?

Szczypta SmaQ: Do zdrowego gotowania jestem zmotywowana na stałe i bezterminowo (uśmiech), bo jest to najprostsza droga do zdrowego życia i dobrego samopoczucia całej rodziny i - wbrew pozorom - oszczędność czasu.

Domowe gotowanie daje mi kontrolę nad rodzajem, jakością i ilością użytych składników przy stosowaniu zbilansowanej diety, nie muszę biegać po mieście w porze lunchu w poszukiwaniu czegoś zjadliwego, nie muszę się też martwić o następstwa nieszczęśliwych wpadek pokarmowych – wiem, co jem.

W pamięci mam zakodowane bardzo bogate wspomnienia kulinarne z dzieciństwa, które z dużą przyjemnością odtwarzam w życiu dorosłym w miejscu, w którym aktualnie mieszkam.

Inspirują mnie rośliny dziko rosnące w okolicy, wiedza ogrodnicza pomocna przy ich rozpoznawaniu i zastosowaniu w kuchni, zapach lasu i łąk. Inspirujące są podróże małe i duże, bo w każdym zakątku Świata znajdzie się jakaś ciekawa roślina jadalna, przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie i ludzie, którzy swoją osobowością nadają nowy wymiar jedzeniu.

Zdjęcie dzięki uprzejmości Autorki bloga www.szczyptasmaq.blogspot.com.

Zespół ds. Marwitalizacji: Czym jest dla Ciebie gotowanie? Jak je traktujesz?

Szczypta SmaQ: Jest jak muzyka na koncercie ulubionego zespołu, to we mnie gra, gwarantuje dobrą zabawę i okazję poznania pozytywnie zakręconych ludzi.

To poszukiwanie ciekawych produktów, odkrywanie nowych połączeń smakowych w potrawach tradycyjnych i w nowo wymyślonych, znakomity powód do planowania podróży, nauki nowych rzeczy, rozwoju zainteresowań i umiejętności kulinarnych.

Zespół ds. Marwitalizacj: Jakie zdrowe potrawy są najtrudniejsze do przyrządzenia, a jakie są najbardziej warte polecenia do częstego przygotowywania?

Szczypta SmaQ: Zdrowe potrawy nie są trudniejsze w przygotowaniu niż niezdrowy fast food i tylko w wyjątkowych sytuacjach wymagają dłuższych przygotowań. Tak jest np. kiedy na liście składników umieścimy rośliny i/lub zioła dzikorosnące, nie do kupienia w sklepie, po które trzeba się pofatygować na łąkę lub do lasu: czerwone korale jarzębiny, płatki i owoce dzikiej róży, leśne zioła, owoce pigwowca... ale i w tej sytuacji można sięgnąć po świeże i zdrowe zamienniki np. świeżo wyciśnięty sok z jabłek i owoców pigwowca Marwit.

Polecam wszystkie potrawy przygotowane z lokalnych i sezonowych produktów, dostosowane do pory roku: uniwersalne kasze, które można podać na tysiące sposobów, rozgrzewające zupy zimą, chłodzące sałatki latem, słodycze i desery przygotowane na bazie świeżych owoców i warzyw.

Zdjęcie dzięki uprzejmości Autorki bloga www.szczyptasmaq.blogspot.com.

Zespół ds. Marwitalizacji: Jak rodził się pomysł zwycięskiego przepisu?

Szczypta SmaQ: Od czasu mojej pierwszej podróży do Azji kulinarne fascynacje dzielę między kuchnię polską po liftingu a kuchnię azjatycką, w efekcie tego powstał m.in. zwycięski przepis, na który składają się: znakomite polskie produkty, wodorosty bardzo popularne w Japonii, Korei i Wietnamie, krótki czas przygotowania i aromatyczne zioła, którymi pachnie street food w Tajlandii.

Zespół ds. Marwitalizacji: Co poradziłabyś osobom, które planują przygotowywać zdrowe posiłki do pracy?

Szczypta SmaQ: To zależy, czy w kuchni czują się jak ryba w wodzie, czy raczej bywają w niej sporadycznie i dopiero planują rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem.

W obydwu przypadkach przyda się odpowiedni lunchbox dostosowany do rodzaju posiłków i apetytu. Posiłek powinien być dobrze skomponowany i zbilansowany, taki, żeby dostarczył pracującemu organizmowi odpowiednią porcję energii, składników odżywczych i witamin. Do zachowania odpowiednich proporcji nie potrzeba skomplikowanej wiedzy dietetycznej wystarczy przyjąć prostą metodę podziału talerza: 1/2 warzywa lub warzywa i owoce, 1/4 białko (chude mięso, ryby, nabiał, warzywa strączkowe, tofu, grzyby), 1/4 zdrowe węglowodany (pełnoziarniste kasze, ryż i pieczywo lub makarony razowe).

Osoby, które dopiero zaczynają gotować oraz te, które rano cierpią na notoryczny brak czasu powinny zacząć od posiłków, które można przygotować bez pośpiechu i bez stresu dzień wcześniej.

Zdjęcie dzięki uprzejmości Autorki bloga www.szczyptasmaq.blogspot.com.

Zespół ds. Marwitalizacji: Jakie produkty Marwit znasz? Które z nich są Twoimi ulubionymi?

Szczypta SmaQ: Produkty Marwit znakomicie się wpisują w ideę zdrowego odżywiania i znacznie skracają czas przygotowania posiłków. Najprościej korzystać z gotowych surówek, kremowych zup lub zestawów sałat. Moje ulubione produkty to świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne, znakomite prosto z butelki jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw a nawet podstawa przygotowanych dań jak ciasta, galaretki, sosy itp. Dlatego z dużą przyjemnością przetestowałam dwie nowości w ofercie: świeży sok z jabłek i owoców granatu oraz świeży sok z jabłek i owoców pigwowca.

 

Zespół ds. Marwitalizacji: Serdecznie dziękujemy za rozmowę!

Zwycięski przepis możecie poznać TUTAJ, zapraszamy!

Aktualności

  • 2017-11-23

    Z ogromną radością świętujemy 24 urodziny Marwit, które są dla nas nie tylko okazją do celebracji, ale i podziękowania naszym Konsumentom!

  • 2017-11-22

    Pierwsze miejsce to nie tylko powód do radości, ale i ciężkiej pracy nad utrzymaniem pozycji lidera. A Marwit zajął właśnie…

  • 2017-11-20

    Listopad nie zawsze rozpieszcza pogodą, ale my postanowiliśmy dopieścić Wasze kubki smakowe nową propozycją świeżego soku z serii pysznie limitowanej! Jak prezentuje się na Waszych zdjęciach? Sprawdźcie to!

  • 2017-11-10

    Od dziś w sprzedaży zupełnie nowy smak świeżego soku Marwit z serii pysznie limitowanej! Koniecznie do wstrząśnięcia przed spożyciem! Zapraszamy po więcej informacji i życzymy smacznego!

  • 2017-10-19

    Od października produkty Marwit dostępne są także w hotelach, restauracjach i asortymencie firm zajmujących się cateringiem.

Marwit - line
Pobierz Marwitowinki
Marwitowinki
Sprawdź nasze przepisy
Przepisy Marwit