Strona główna Mapa strony M M M
 
Wybierz podstronę z menu po lewej stronie Wybierz podstronę z menu po lewej stronie Wybierz podstronę z menu po lewej stronie Wybierz podstronę z menu po lewej stronie Wybierz podstronę z menu po lewej stronie Wybierz podstronę z menu po lewej stronie
 
d




Jabłko
Jabłko

Pochodzenie:
Szlachetne odmiany jabłoni pochodzą prawdopodobnie z Kaukazu i Azji Mniejszej skąd przedostały się do Palestyny i Egiptu ok. 4000 l.p.n.e. Do powstania odmian uprawnych przyczyniły się gatunki: jabłoń leśna i niska. W Polsce natrafiono na nasiona jabłoni wśród znalezisk kopalnych w Biskupinie datowanych na 800 lat p.n.e. Były to prawdopodobnie nasiona jabłoni leśnej.

Jabłko zawiera:
Witaminy: C, B1, B2, PP, E i ß-karoten (prowitaminę A)
Związki mineralne: potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, kwas foliowy, błonnik pokarmowy.

Często mówi się, że spożywanie dwóch jabłek dziennie pomaga zachować zdrowie. Jest w tym sporo racji jeśli przyjrzymy się jakie właściwości mają te popularne owoce.
Jednym z największych dobrodziejstw jakie niosą dla organizmu to zawartość pektyn. Pektyny działają oczyszczająco  na układ pokarmowy: wymiatają toksyny, regulują florę bakteryjną, neutralizują substancje toksyczne, jak również pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu, opóźniają efekty starzenia.

Kolejnym dobrodziejstwem jest zawartość flawonoidów, czyli czynnych substancji roślinnych o właściwościach przeciwutleniających. Przeciwutleniacze chronią nasz organizm przed molekułami wytwarzanymi przez tlen, czyli przed wolnymi rodnikami. Nasz organizm przez całe życie narażony jest na działanie wolnych rodników, które najogólniej mówiąc, niszczą skórę i inne tkanki powodując starzenie się skóry i całego organizmu. Ponadto mogą one przyczynić się do powstania nowotworów, zapaleń stawów, astmy, niektórych chorób serca, sklerozy, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, zwyrodnieniowych chorób oka i wielu, wielu innych. Flawonoidy dostarczane w odpowiednich ilościach mogą zapobiegać powstawaniu powyższych chorób i spowolnić procesy starzenia.

Czy wiesz że?

Istnieje blisko 10 tys. odmian jabłek różniących się kolorem, aromatem, smakiem.




Pomarańcza
Pomarańcza

Pochodzenie:
Pomarańcza słodka pochodzi z Chin, jest owocem cytrusowym. W XV w. sprowadzono ją do Europy, do Ameryki została przywieziona przez Kolumba.

Pomarańcza zawiera:
Witaminy: C, B, P i ß-karoten (prowitaminę A)
Związki mineralne: fosfor, potas, wapń, magnez, sód, cynk, żelazo, kwas foliowy, pektyny

Ze względu na dużą zawartość witaminy C pomarańcza ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawarty w niej błonnik obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm, wpływa korzystnie na perystaltykę jelit.
Ponadto sok  z pomarańczy wskazany jest  przy schorzeniach wątroby, a także na obniżenie gorączki, zapobiega zaparciom, także pomocniczo w nadciśnieniu tętniczym.

Czy wiesz że?

Pomarańcze zawierają aż 37 mikrogramów kwasu foliowego w 100 g owocu - to największa ilość spośród innych owoców
Zupełnie dojrzałe owoce mogą wisieć przez 3 miesiące na drzewach nie opadając i nie psując się.



Grejpfrut
Grejpfrut

Pochodzenie:
Grejpfrut jest prawdopodobnie mutacją pompeli lub powstał na skutek połączenia pompeli i pomarańczy słodkiej. Wywodzi się w wysp Barbados skąd w pierwszej połowie XIX w został przywieziony na Florydę.

Grejpfrut zawiera:
Witaminy: C, E, PP, B1, B2, B6
Związki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, cynk, kwas foliowy, błonnik pokarmowy

Specyficzna aromatyczna goryczka grejpfrutów działa odświeżająco, i idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Tak jak wszystkie cytrusy zawiera witaminę C i sole mineralne.
Grejpfrut przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie. Na bazie grejpfrutów powstało wiele diet, ponieważ owoce te pomagają w usuwaniu tkanki tłuszczowej kumulującej się w biodrach, nogach, pośladkach. Ponadto grejpfrut zapobiega wnikaniu tłuszczu do komórek. Prócz wpływu na utratę masy ciała ich zaletą jest pozytywny wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu i obniżanie ciśnienia krwi.

Czy wiesz że?

Owoc grejpfruta to przede wszystkim woda - stanowi ona około 90 proc. masy owocu. W jego płynnej części znajdują się jeszcze cukry, kwasy organiczne (głównie kwas cytrynowy), olejki eteryczne, witaminy i składniki mineralne.





Ananas
Ananas

Ananas jadalny pochodzi z Brazylii, skąd jego uprawa rozprzestrzeniła się na cały świat. Nazwa "ananas" pochodzi od indyjskiego słowa "nana", czyli zapach. Ananas zawiera dużo witaminy C. Kwas askorbinowy poprawia odporność oraz hamuje proces powstawania niektórych substancji rakotwórczych w żołądku. W XVIII wieku uprawę ananasów w Polsce zapoczątkował Stanisław Poniatowski przez założenie w Warszawie ogrodów Frascati.



dol1 RYAN - profesjonalne strony www, pozycjonowanie, hosting, fotografia reklamowa